CCH 2015 ismertető
Jelentkezési lap

Kedves Barátunk!

Ezúttal az immár negyedszerre megrendezésre kerülő Civil Csoport Hétvégénkre szeretnénk meghívni Téged és barátaidat 2015. május 15-17. között a megszokott siófoki Hotel Magisternbe!

Az idei rendezvény vezérgondolata: Demokrácia: el tudjuk képzelni? A vitaindító plenáris előadást Ungváry Rudolf író, "A láthatatlan valóság. A fasisztoid mutáció a mai Magyarországon" című könyv szerzője tartja. – Te mit gondolsz erről? Hogyan képzeled? Hogyan érzed? Hogyan veszel részt különféle csoportokban? Milyen egy kis, egy közép és a nagycsoport?

A demokratikus viselkedést ilyen közvetlenül tanulni meglehetősen intenzív élmény, és ez vélhetően a jövőben sem lesz másként. Várjuk tehát mindazokat, akik hisznek az egyéni és társadalmi önreflexió fontosságában és szeretnék tapasztalati úton is bővíteni ismereteiket.

A részvétel politikai szemlélettől és értékrendtől független, a Hétvége semmilyen formában sem kötődik politikai pártokhoz vagy egyéb politikai célú szerveződésekhez.

MÁRCIUS 31-ig KEDVEZMÉNYES REGISZTRÁCIÓ! ÖSZTÖNDÍJ LEHETŐSÉGEK! Van mód csoportos részvételi kedvezményre is!

A részleteket a honlapunkon találod (www.civilcsoporthetvege.com).

Jelentkezni április 30-ig lehet a jelentkezési lap visszaküldésével (civilhetveg [at] gmail.com) és a részvételi díj átutalásával!

IDÉN NEM TUDSZ JÖNNI, DE SZPONZORÁLNÁL EGY DIÁKOT, RÁSZORULÓT, KEDVEST!?

Adományokat, támogatásokat szívesen fogadunk, hogy támogathassuk a széles körű részvételt! Kérünk, ide utald a Neked tetsző összeget: Magyar Csoport-Pszichoterápiás Egyesület: OTP 11713005-20096920, a közleményben tüntesd fel "CCH 2015 Támogatói díj".

Köszönettel vesszük, ha MEGHÍVÓNKAT TOVÁBBÍTOD barátaidnak, ismerőseidnek!

Üdvözlettel,

A Szervezők

honlap: www.civilcsoporthetvege.com

fb: https://www.facebook.com/CivilCsoportHetveg

jelentkezés: civilhetveg [at] gmail.com

 

"A Civil Csoport Hétvége elnevezésű eseményt a csoportműködés szabályszerűségeiben jártas szakemberek hívták életre és rendezik meg évről évre. A rendezvény célja, hogy a résztvevők saját élményű tapasztalatot szerezhessenek a demokratikusan szerveződő csoportok működéséről, a demokrácia lehetőségeiről, buktatóiról, és arról, hogy ők maguk hogyan tudnak kapcsolódni egy ilyen szabályok mentén szerveződő közösséghez.

A rendezvény alapfelvetése, hogy mindennapi életünk kereteit is kisebb-nagyobb csoportok adják a családtól, az iskolai, munkahelyi közösségeken keresztül a társadalmi méretű nagycsoportokig. Ezeknek működési jellegzetességei eltérő céljaikból, kulturális hagyományaikból és méretükből fakadnak. Más-más szerepet játszanak az életünkben és funkciót a belső világunkban, így nagyon különböző módon is viszonyulunk hozzájuk. A családi vagy a szűk baráti közösségek az intimitás körei, ahol leginkább önmagunk lehetünk, ahol megoszthatjuk örömünket, bánatunkat. A tágabb, iskolai, munkahelyi, ismerősi csoportok többnyire a produktivitás terét jelentik. Ilyen méretű csoportokban, szervezetekben dolgozunk, tanulunk, alkotunk, általában másokkal együttműködve. Ezek a csoportok formalizáltabbak. Bár a legtöbb tagot itt még személyesen ismerjük, működésüket elsősorban a szabályok illetve azok a célok határozzák meg, amelyek elérésére létrejöttek. Végül életünk tágabb keretét olyan nagy csoportok adják, amelyeknek tagjait személyesen szinte egyáltalán nem ismerjük, de az adott csoporthoz tartozás mégis identitásunk fontos elemét képezi. Ilyenek lehetnek az ideológiai, nemzetiségi, vallási, világnézeti csoportjaink, de maga a társadalom, az ország is, amelynek keretei között élünk, vagy a nemzet, amelyhez tartozunk. Ezek mindannyiunk számára nagyon fontos közegek, de méretük miatt nagyon kevés lehetőséget kínálnak az egyénnek, hogy hallassa a hangját, úgy érezhesse, aktívan tudja alakítani az adott csoport életét. Könnyű átélni bennük az elveszettséget, a kompetencia hiányát, a "láthatatlanságot". A felsorolt különböző méretű és funkciójú csoportok szorosan összetartoznak, számtalan ponton érintkeznek és hatást gyakorolnak egymás működésére.

A Civil Csoport Hétvége ezeknek a különböző méretű és funkciójú csoportoknak az egymásra gyakorolt hatását igyekszik modellálni, lehetőséget kínálva a résztvevőknek, hogy folyamatosan megfogalmazhassák, reflektálhassák élményeiket, illetve saját működésükről is visszajelzést kapjanak a többi résztvevőtől és a csoportvezetőktől. A rendezvény gerincét az ismétlődő "nagycsoport" adja, amelyen az összes résztvevő összegyűlik, és irányítatlan beszélgetésben dolgozza ki azokat a témákat, amelyek abban a pillanatban foglalkoztatják a közösséget. A nagycsoporton kívül a rendezvény részei a különböző tematikájú kis- és középcsoportok. Ezekben lehetőség nyílik a személyes témák és a közösen felvetett aktuális kérdések érzelmi és intellektuális feldolgozására. A rendezvény résztvevői, akik egyszerre tagjai ezeknek a különböző szintű csoportoknak, ezekben az egymást váltó közegekben élik meg az együttműködést, megalkotva a Hétvége demokratikus felépítményét. Az aktuális rendezvény tükrözi a mindnyájunkat éppen foglalkoztató társadalmi kérdéseket, számos nézőpontot kínálva fel ezek megértéséhez, miközben arra is lehetőséget biztosít a résztvevőknek, hogy a kisebb és nagyobb saját csoportjaikhoz, a hatalomhoz, a kiszolgáltatottsághoz, a megbélyegzettséghez, a társadalmi traumákhoz kapcsolódó egyéni kérdéseiken dolgozhassanak." (Mindennapi Pszichológia, 2015-2)

 

Civil Csoport Hétvége Műhely
Magyar Csoport-pszichoterápiás Egyesület

Terenyi Zoltán +36 20 968 1466
Horváth Klára +36 20 913 6496
Borbándi János +36 70 618 5337
Sasvári Nóra +36 30 304 2361


www.civilcsoporthetvege.com
https://www.facebook.com/CivilCsoportHetveg

 

CCH 2015 ismertető
Jelentkezési lap