MEGHÍVÓ


A budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon (Millenáris Park)

Szekfü András és Szijártó Zsolt mutatják be egymás új könyveit.

Mindenkit szeretettel várnak

A szerzők


április 25. péntek, 11.30 - 12.00

Kner Imre terem

 

 

Szekfü András

A cápa utolsó tangója

Médiaszociológiai tanulmányok a félkemény diktatúrában

 

A szerző 1969-től (a megalakulástól) 1990-ig (majdnem a megszűnésig) a Tömegkommunikációs Kutatóközpont munkatársa volt, kezdetben kiadói szerkesztőként, majd kutatóként. A jelen kötet ebben az időszakban írott tanulmányaiból, kutatási eredményeiből nyújt egy csokorra valót. A korabeli anyagot két visszaemlékezés egészíti ki. A Függelékben pedig a szerző közli Hans Magnus Enzensberger a maga korában nagy hatású tanulmányát: "Építőkockák egy médiaelmélethez"címmel, Dalos György korabeli fordításában. A kötet tanulmányainak többsége csak belső sokszorosításban "jelent meg", a szélesebb közönség most olvashatja őket először.

/310 oldal, B/5, kartonált/ ISBN 978 963 693 089 9

/Ár: 2950 Ft/

 

Szijártó Zsolt

A hely hatalma

Lokális szcénák - globális folyamatok

 

A kötetben összegyűjtött írások többsége a kulturális antropológia módszereit felhasználó esettanulmány - azaz mindegyik mögött interjúk, felmérések, megfigyelések egész sorozata áll. Az érintett témák között éppúgy megtalálható a rendszerváltás korszakának jelentős társadalmi megmozdulása, az ófalui atomtemető elleni fellépés, mint a Káli-medencében a 70-es évek végén kialakult sajátos turista-ellenkultúra. Az összeállítás fontos részét alkotják azok a rövidebb időtávú kutatásokra támaszkodó írások, amelyek a helyi társadalom különböző csoportjainak az adott tér átalakítására, illetve egy önálló lokális kultúra kialakítására irányuló tevékenységét mutatják be. E témákat az köti össze, hogy miközben a tanulmányok a lokális színtereken végbemenő cselekvéssorozatokra, konfliktusokra koncentrálnak, láthatóvá teszik a globális társadalmi-kulturális folyamatok nyomait, hatásait.

/296 oldal, B/5, kartonált ISBN 978 963 693 044 8 ISSN 1789-5499/

/Ár: 2950 Ft/

 

 

 

A szerzők - Szijártó Zsolt, a Pécsi Tudományegyetem Kommunikációs Tanszék tanszékvezető docense és Szekfü András, a Zsigmond Király Főiskola tanszékvezető főiskolai tanára - egymás kötetét mutatják be.