FELHÍVÁS

A Magyar Kommunikációtudományi Társaság

konferenciáján való részvételre

 

A DIGITÁLIS ÁTÁLLÁS KOMMUNIKÁCIÓS KIHÍVÁSAI


A konferencia időpontja és helyszíne:

2021. május 7.

A konferencia online kerül megrendezésre.

 

A 2020-as év fokozottan bebizonyította azt az alaptézisünket, hogy kommunikáció nélkül nincs társadalmi élet, hiszen a társadalom csoportok, közösségek és szervezetek összességeként kommunikatív módon épül fel, és ez a mai társadalmakra még fokozottabban igaz. Az elmúlt évtizedben a kreatív iparágak egyre inkább előtérbe kerültek, ez pedig hatással volt a kommunikációs diploma keresettségére is. Az egyetemek képzési kínálatában megjelentek azok a specializációk és szakirányú továbbképzések, amelyek az online kommunikációval összefüggő különböző szakmaterületekre készítik fel a hallgatókat. A képzési igény egyben a szakma igényét is jelzi, szükség van ezekre a szakemberekre, szükség van erre a tudásra. Igény lett tehát a kommunikációs tudásra, hiszen a különböző jelzővel illetett társadalmak (információs, tudásalapú, hálózati) egyik legfontosabb jellemzője, hogy ezek az emberi kommunikációra épülnek. Az is alaptételnek számít, hogy a társadalmi kihívások folyamatosan változnak és a technológiai fejlődés újabb és újabb kihívásokat jelent a szakma számára.

A változás azonban most nem a technológia felől érkezett, hanem egy alattomos és megjósolhatatlan következményekkel járó globális fenyegetés formájában. A társadalmi válasz erre pedig az volt, hogy egyik napról a másikra kellett az államnak, a szervezeteknek, az intézményeknek, a csoportoknak és közösségeknek a korábban megszokott kommunikációs eszközeiken változtatni. Miért fontos ez az eszközváltás? Miért érdekes, izgalmas a változás? Mert a kommunikáció az, ami összetartja a társadalmakat. Ennyire még soha nem éreztük a saját bőrünkön a három kommunikációs iparág (távközlés, informatika, média) együttes jelenlétét és fontosságát. A korábban sokat szidott okostelefonok a napi kapcsolattartás és munkavégzés megmentőivé váltak, de voltak olyanok is, akik éppen az eszközhiány miatt maradtak le a lehetőségekről és az esélyekről. A reagálás a kommunikációs eszközváltásban rejlik, éppen ezért nem mehetünk el szó nélkül azon változások mellett, amelyek a 2020-as évet jellemezték. Egy online konferencia keretében szeretnénk körbejárni azokat a kérdéseket, problémákat, amelyeket ez a hirtelen változás indukált.

 

A konferenciára az alábbi témákban várjuk a jelentkezéseket:

A digitális átállás kommunikációs tanulságai (eszközhasználat, technológia, platform)

A digitális átállás személyközi kommunikációra gyakorolt hatásai (az online jelenlét és a személyközi kommunikáció)

A társadalom különböző színterein megjelenő digitális gyakorlatok (közösségi kommunikáció, csoportkommunikáció, oktatás, szervezeti kommunikáció, egyházi kommunikáció stb.)

 

Jelentkezés:

A konferenciára 20 perces előadásokat várunk.

Jelentkezni 800 karakter terjedelmű absztrakttal lehet a következő helyen:

MKTT konferencia 2021. május 7. >>>

 

Jelentkezési határidő: 2021. március 31.

 

A konferencián elhangzott előadások alapján készült tanulmányokat a Jel-Kép című folyóirat egy tematikus számában tervezzük megjelentetni.


 

 

 

 


titkarsag.mktt@communicatio.hu