Zsigmond Király Főiskola

Fehér Katalin

 

Az iskola 2000-ben jött létre. A magyar felsőoktatásban szinte egyedülállóként, magán fenntartó által működtetett, államilag elismert felsőoktatási intézmény. Alapítója és fenntartója a TANORG Kft., mely oktatással és rendszerfejlesztéssel foglalkozik, illetve több évtizedes közép- és felsőfokú oktatási tapasztalattal rendelkezik. Az iskola Óbudán működik - két helyszínen. A székhelye a Vályog u. 10., a békásmegyeri campus pedig a Kelta u. 2. alatt található. Az előbbi helyszín elsősorban a nyelvi és tanfolyami képzéseknek, míg a másik a főiskolai oktatásnak ad helyszínt. A főiskolai képzések nappali és levelező formában folynak. A nappali képzésben közel 1000, míg a levelező formában több mint 3000 hallgató tanul, miközben egy oktatóra 11 nappali és 26 levelező tagozatos diák jut.

A főiskola dinamikusan fejlődő felsőoktatási intézmény: egy éven belül megháromszorozta alapképzési szakjainak számát, egy éven belül egy ötszáz fős előadóval és újabb szemináriumi termekkel bővült, parkosította udvarát és őrzött parkolót épített, valamint öt éven belül meghúszszorozta hallgatói létszámát. Az intézmény alapítása óta rendelkezik minőségirányítási rendszerrel, 2002-ig ISO 9001:1994, azóta ISO 9001:2000 szabvány szerint akkreditálva.


A főiskola működéséről

A főiskola belső kommunikációs rendszerét a hallgatókkal közvetlen és napi kapcsolatban álló Hallgatói Információs Központ (HIK), az ETR mint elektronikus ügyintézési és adminisztrációs felület, valamint a Kommunikációs Centrum (KÓC) mint a külső és belső kommunikációért felelős szervezeti egység képezi. Ehhez két elektronikus felület is kapcsolódik: az ETR a tanulmányi ügyek intézéshez és a zskf.hu, mely célcsoport szerint teszi elérhetővé az információkat. A külső kommunikációt a munkaerő-piac felé a Karrier Központ szolgáltatáscsomagjának kialakítása teszi lehetővé.

A tananyag- és tartalomfejlesztés kiemelt szerepet játszik a főiskola stratégiájában: mintegy száz jegyzet, tankönyv és szakkönyv jelent már meg saját kiadásban, illetve együttműködésben az Új Mandátum Kiadóval és a L'Harmattan Kiadóval. A hallgatói támogatás modernizálása és az oktatói munka segítése, illetve hatékonyabbá tétele érdekében új tanulássegítési és irányítási módszerek bevezetésével fejleszti a jelenlegi programokat, valamint a Bologna-folyamatban induló új képzéseket. Ezt az elektronikus tanulási eszközök alkalmazásával és a távoktatás eszközeinek, módszereinek bevonásával igyekszik elérni.

A jegyzetek, tankönyvek és szakkönyvek közvetlenül elérhetők a főiskola Jegyzetbutikjában, valamint a főiskola nyilvános szakkönyvtárában. A jegyzetbutik megszervezi a képzési programokhoz szükséges jegyzetek megfelelő példányszámban történő elérését és a külső szakkönyvek, tankönyvek beszerzését, illetve összeállítja a félév elején esedékes jegyzetcsomagokat. A szakkönyvtár a szokásos könyvtári alapszolgáltatások mellett CD-ROM adatbázisaiból nyomtatást végez, a dokumentumokról másolatot készít, biztosítja az Internet-használatát.

A főiskolán Hallgatói Önkormányzat működik a hallgatók érdekképviseletéért és a diákrendezvényekért, a sportéletért. A főiskola független diáklapja a Magánszám, mely lehetőséget nyújt az újságírói véna tesztelésére is. Emellett a kulturális és közélet színterei is egyre több programmal várják az érdeklődőket az önismereti kluboktól a kreatív versenyekig és fesztiválokig.


A főiskola infrastruktúrájáról

A működést a folyamatos fejlesztés alatt álló, a lehető legmagasabb színvonalú infrastruktúra segíti. A termek és az irodák 4000 férőhellyel szolgálnak, többek között egy 500 fős befogadású konferencia teremmel (komplett hangtechnikával és szinkrontolmácsolási lehetőséggel). A termek nagy részében rögzített projektor, vetítővászon és az oktatói asztalba integrált számítógép áll a rendelkezésre. Ahol nincsen állandó technika, ott az oktatói igényeknek megfelelően mobil eszközök segítik a munkát. Az informatikai oktatás 10 számítógépteremben zajlik, hálózatba kötve. A Kelta utcai campuson található professzionális rádió- és videostúdió lehetőséget nyújt a film- és médiatechnika gyakorlati képzéséhez, valamint a főiskola tréningeit, tréning-gyakorlatait segíti visszacsatolási módszerrel.


Nemzetközi és hazai kapcsolatok

Az együttműködések között elsősorban a magánfőiskolákkal történő szoros együttműködést emelhetjük ki. Emellett azonban állami felsőoktatási intézményekkel is vannak együttműködések, mint például a BME (melynek akkreditált nyelvvizsga helyszíneként működünk) vagy az ELTE (amellyel mind az oktatói együttműködés, mind az új programok kidolgozása és akkreditálása területén szoros a kapcsolat). A felsőoktatási intézmények körében egyre több külföldi főiskolával és egyetemmel alakítunk ki szoros együttműködést. A legújabb program a Sorbonne IV. intézményével elindított szakirányú továbbképzési program, mely az urbanisztikai kutatás, a területfejlesztés, a földrajz és a környezetgazdálkodás oktatásának területén alakítja ki tartalmát. Több Erasmus program is kialakítás alatt van. Francia nyelvterületen további kapcsolatok alakulnak az újonnan induló szakokra a brianconi egyetemmel, valamint lengyel és finn felsőoktatási intézményekkel van jelenleg szerződésünk 3-3 hallgató és 1-1 oktatói csereprogramra. S nem utolsó sorban az Európai Parlament ismételt meghívásait tudhatja magáénak a Zsigmond Király Főiskola.


Nyelvi képzés

Az Idegennyelvi Lektorátus által nyújtott képzés célja segítséget nyújtani a főiskolán különböző szakokon tanuló hallgatók részére, a főiskolai diploma megszerzéséhez szükséges, a jogszabályok által megszabott idegennyelvi kritérium-követelmények sikeres és időben történő teljesítéséhez. A hallgatók számára szaktól függően a képzés alapképzési és szaknyelvi képzési részekből áll. A főiskolán folyó nyelvi képzés a humánerőforrás-menedzser szakos, kommunikáció-művelődésszervező és a művelődésszervező szakos hallgatók számára fakultatív, míg a nemzetközi kapcsolatok szakos hallgatók számára a szükséges nyelvi kritériumkövetelmények teljesítéséig kötelező. Az iskola idegennyelvi lektorátusa, szerződés alapján a Budapesti Műszaki Egyetem akkreditált nyelvvizsgahelyeként működik.


Képzési programok

A főiskolán jelenleg a következő szakokat oktatjuk: humánerőforrás-menedzser, kommunikáció-művelődésszervező, művelődésszervező, nemzetközi kapcsolatok. A Zsigmond Király Főiskola nagyon jól szerepelt az új többciklusú képzési rendszer akkreditációs eljárása során. Miközben az alapképzési szakok számát a kormányzat a negyedére csökkentette, a főiskolának sikerült 9 szakon is jogot nyernie az alapképzés megkezdésére, s ezzel megháromszorozta képzési kínálatát. Ezek a szakok a következők:

Andragógia alapszak (BA)

Emberi erőforrások alapszak (BA)

Gazdálkodási és menedzsment alapszak (BA)

Kommunikáció és médiatudomány alapszak (BA)

Nemzetközi gazdálkodás alapszak (BA)

Nemzetközi tanulmányok alapszak (BA)

Pénzügy és számvitel alapszak (BA)

Politológia alapszak (BA)

Szabad bölcsészet alapszak (BA)


Emellett szakirányú továbbképzési szakokra és tanfolyamokra is lehet jelentkezni:

Érdekérvényesítő (lobbi) szakirányú továbbképzési szak - 4 félév

Európai Unió szakirányú továbbképzési szak - 3 félév

Kiadói szerkesztő szakirányú továbbképzési szak - 4 félév

Média-kommunikációs szakirányú továbbképzési szak (új szak-irányokkal: Film szakirány és Kommunikáció művészet szakirány) - 5 félév

Pénzügy: adó, illeték, vám szakirányú továbbképzési szak - 4 félév

Public Relations szakirányú továbbképzési szak - 4 félév

Regionális gazdasági szakértő szakirányú továbbképzési szak - 4 félév

Felnőttoktatási szakértő szakirányú továbbképzési szak - 4 félév

Reklám szakirányú továbbképzési szak - 4 félév

Teljes körű minőségbiztosítási (TQM) szakirányú továbbképzési szak - 3 félév

Európai Uniós pályázatírás (tanfolyam)

A főiskola célja, hogy végzett hallgatói a képzés során elsajátítsák azokat a gyakorlati ismereteket is, amelyek a munkaerőpiac igényeit kielégítik. Ennek megfelelően a szakmai gyakorlatokat elsősorban multinacionális cégeknél, nemzetközileg is elismert intézményeknél, szervezeteknél, önkormányzatoknál, minisztériumoknál, bankoknál, kutatóintézetekben és a médiában biztosítjuk.


Kommunikáció szak

Jelenleg a kommunikáció-művelődésszervező szakon, 2006-tól kommunikáció és médiatudomány elnevezéssel

A Kommunikáció- és Művelődéstudományi Intézet szervezi a kommunikáció és a művelődésszervező szakok működését. Az intézet célja az elméleti ismereteken túl a gyakorlati kurzusok, valamint az iskolán belüli stúdiógyakorlat és a széleskörű szakmai gyakorlati helykínálat biztosítása. Az elméleti és gyakorlati szakemberekből álló tanári gárda a humán- és társadalomtudományi területeket fogja át interdiszciplináris megközelítéssel. Ennek érdekében kommunikációs szakemberek, médiaelemzők, PR-szakértők, nyelvészek, politológusok, szociológusok, kulturális- és közművelődési szakértők, antropológusok, andragógusok, filozófusok egyaránt tanítanak. Kutatásaik ide vonatkozóan hazai és nemzetközi viszonylatban is ismertek.

Bővebben néhány tájékoztató adat a kommunikáció szakról.

Jelenleg a főiskola 633 nappali és levelező tagozatos kommunikáció szakos hallgatót oktat. Célja egyrészt általános, konvertálható és a kommunikáció teljes körét felölelő ismereteket és készségeket nyújtani, intenzív idegen nyelvi és informatikai képzéssel, szilárd társadalomtudományi alapozással, valamint általános értelmiségképző tárgyakkal. Ezen belül hangsúlyosan gyakorlati képzésre törekszik, és határozott pályaorientációra készíti fel a hallgatókat, akár a munkaerőpiacon, akár az MA vagy MSc képzés esetén. Napjainkban egyre több intézmény indít kommunikációs képzést, ezért a Zsigmond Király Főiskolán egy olyan kommunikáció szak működik a jelenben, illetve fog működni 2006. szeptemberétől kommunikáció és média BA alapszakként, amely részben eltér a Magyarországon található kommunikáció szakoktól mind a "kimeneti pontjaiban" és az azokhoz vezető szakirányos képzésben, mind a gyakorlati képzés formájában és óraszámában. A főiskola nem újságírók képzésére helyezi a hangsúlyt, hanem olyan szakemberek oktatására, akik a társadalmi kommunikáció különböző területein, elsősorban a kulturális kommunikáció terén hasznosíthatják tudásukat. Kulturális intézmények szakreferenseit, államigazgatási és önkormányzati szóvivőket, rendezvényszervezőket, kommunikációs tanácsadókat, hálózati kommunikátorokat, mediátorokat, nemzetközi kommunikációs ügyintézőket, PR- és kommunikációs igazgatókat, kiadói munkatársakat, hírelemzőket, sajtófigyelőket, marketingszakembereket, információs menedzsereket - azaz összefoglalóan kommunikációs szakembereket képez az intézmény. Emellett a médiamunkások klasszikus ismeretbázisa, illetve a különböző médiumok tevékenységeit a piacelemzéstől a médiamonitoringig segítő kompetenciák is részét képezik a kimenetnek. A kommunikáció szakon diplomát szerzett hallgatókra - a felmérések szerint - az alábbi intézményekben mutatkozik nagy piaci igény:

az állami és kormányzati szervezetekben (beleértve mintegy négyezer helyi önkormányzatot),

a nem-kormányzati szervezetekben (köztük a hátrányos helyzetű csoportok kulturális és érdekképviseleti szervezeteiben),

a politikai szervezetekben és a szakszervezetekben,

a hazai és a multinacionális nagyvállalatokban,

valamint a rendvédelmi erőknél.

A koncepciót a főiskolán induló további alapképzési szakokkal harmonizáló három szakirány adja: önkormányzati kommunikáció, üzleti kommunikáció és nemzetközi kommunikáció.

 

Az alapszakra épülő mester fokú (MA) szakok indítása esetén a képzés oktatási programja és feltételei lehetőséget kínálnak a felkészültebb és tanulni vágyó hallgatók számára ahhoz, hogy megfelelő elméleti felkészítés birtokában master szintű képzésen folytassák tanulmányaikat. A tehetséggondozás face to face történik a gyakorlati órákon, a belső szakmai gyakorlatokon, a TDK-felkészítések során, a demonstrátori-tutori rendszerben, a közös kutatások és publikációk szerint. A szakdolgozatok előkészítése és gondozása, a tudományos diákköri konferenciák és aktuális témák kapcsán szerveződő speciális konzul-tációk, valamint a szakmai gyakorlat személyre szabott megszervezése jelenti az elsődleges alapot ebben a rendszerben. Alternatív módon ezt támogatja a főiskola Kommunikációs Centruma, mely kommunikációs szakmai műhelyként egyfelől szervesen kapcsolódik a gyakorlati órákhoz, másfelől a főiskola kapcsolati tőkéjét szervezi azzal a céllal, hogy a hallgatók közvetlen kapcsolatba kerülhessenek a munkaerőpiac szereplőivel.