Szent István Egyetem
Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar
Emberi Erőforrások és Kommunikáció Intézet

Gősi Mariann

Postacím: 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
Tel: 06-28-522-000/2040
Fax: 06-28-522-904
E-mail: Batho.Henriett@gtk.szie.hu
Honlap: www.gtk.szie.hu

 

A Szent István Egyetem és jogelődje a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karán az általános menedzseri ismeretek elsajátíttatásán túlmenően - a fejlődés követ-keztében - több mint másfél évtizeddel ezelőtt megkezdődött az emberi viszonyok menedzsmentjével kapcsolatos kutató-tananyagfejlesztő munka, amelyben a közvetlen emberi kommunikáció jelentős szerepet kapott.

A létesítendő új kommunikáció alapszak előzményeként 1990-től beépült a graduális nappali képzésbe a humán erőforrás menedzser szakképzés, valamint a 1993-tól a posztgraduális szakképzési rendszerbe, kitermelte az önálló humán (emberi) erőforrás menedzser főiskolai szak megalapításának a lehetőségét, amely elsősorban a munkaadói oldalról konkrétan jelentkező igények, valamint az egyetem által prognosztizált munkaerő-piaci igények kielégítését szolgálta. A tantárgyszerkezetben jelentős az óraszáma az egyéni a csoport-kommunikáció, valamint az üzleti kommunikáció tantárgyaknak. A főiskolai szakon önálló szakirány célozza a humán szakember igényének kielégítését, ami egyben alapját képezi a közéleti kommunikátor szakirány iránti várható érdeklődésnek is.


A kommunikációs ismeretek oktatásának előzményei:

1) a gazdasági-agrármérnök szak nappali tagozatán fakultatív jelleggel, 20 fős létszámmal működik az Agrárkommunikáció másod szakirány, melynek tantárgyai:

Kommunikáció- és jelelmélet, Politológia- és társadalomelmélet, Public Relations, Publikáció menedzsment, Képszerkesztés, sajtófotó, Kommunikáció filozófia, Általános újságírói ismeretek, sajtóetika, Protokoll, rendezvényszervezés, Sajtóműfajok, sajtónyelv, Rendezvényszervezés gyakorlat, Médiaelméleti alapismeretek, Médiajog, sajtójog, Kommunikációs gyakorlat, Közéleti információk, Közhasznú médiainformációk, Közlési eszközök és technikák, Rádiós, tv-s újságírás.

2) A SZIE Gépészmérnöki Karán 1993-óta Kommunikációtechnika szak működik viszonylag nagy érdeklődés mellett. A szakon döntő mértékben a kommunikációtechnológiai és technikai ismereteket, tantárgyakat oktatják. A szakon 1993-óta 1480 hallgató kezdte meg tanulmányai (114 fő/év). Az eddig végzett hallgatók 551 fő (75 fő/év).

3) A közgazdász-gazdálkodási szak Marketing szakirányán több évtized óta folyik marketingkommunikációs ismeretek oktatása, a főbb tantárgyak a következők: Marketingkommunikáció, Személyes eladás, On-line marketingkommunikáció, Marketingkutatás, Kvalitatív kutatási módszerek (beleértve a reklám és kommunikációkutatást is). A gazdasági-agrármérnök és a közgazdász-gazdálkodási szakon folyó oktatásban az Üzleti kommunikáció, Kereskedelmi és üzleti levelezés, Nemzetközi kommunikáció, Tárgyalástechnika tantárgyak oktatása folyik.

4) A GTK és egyéb karok hallgatói számára idegen nyelvű kommunikációs másod szakirányként vehető föl heti 8 óra terjedelemben. A felvehető tantárgyak Bevezetés a szaknyelvi kommu-nikációba I-II., illetve a Szaknyelvi kommunikáció I-II.

Az akkreditáció alatt lévő Kommunikáció- és Médiatudomány BA alapszakon, a jelentkező hallgatók olyan szakirányok közül is választhatnak, melyek specifikusak a felsőoktatásban:


1) Pályázati Kommunikátor Szakirány

Hazánk Európai Unióba történő belépésével, az unió támogatási rendszerének igénybevételével megnyíltak a lehetőségek a fejlesztési elképzelések megvalósítása előtt. A támogatáshoz való hozzájutás formája a pályázati rendszer, melynek fontos eleme maga a benyújtandó pályázat, amely bizonyítja a támogatandó ötlet (projekt) életképességét, hasznosságát és megvalósíthatóságát.

A szakirány célja: a pályázatírásban, készítésben, pályázat-menedzselésben jártas projektmenedzsment szemlélettel rendelkező kommunikációs szakemberek képzése, akik intézményekben, szervezetekben, vállalkozásokban - a pályázati projektek teljes menedzselése mellett - kiemelten képesek kezelni azok kommunikációs aspektusait is, biztosítva ezáltal annak a nemzeti fejlesztési célnak a teljesülését, hogy magas szinten kidolgozott, nyertes pályázatok által juthassunk újabb forrásokhoz, a megvalósítás zökkenőmentes, a kommunikáció, az eredmények terjesztése (disszemináció) jól kidolgozott, hatékony legyen.


2) Mediátor szakirány

A szakirány célja olyan kommunikációs szakemberek képzése, akik a társadalmi párbeszéd, ezen belül is az érdekegyeztetési folyamat irányításában kellő jártassággal és képességekkel rendelkeznek. Ismerik az érdekegyeztetés európai és magyarországi rendszereit, intézményeit, aktuális kérdéseit, a munkaerő-piaci és foglalkoztatási tendenciákat, és ezek hatásait a kollektív szerződésekre, az érdekegyeztetést érintő jogharmonizációs feladatokat, a humánerőforrás menedzsment célját, funkcióit, valamint a munkajog előírásait, az érdekvitákban követendő eljárásokat, követendő magatartásmintákat. Az elméleti képzettség mellett hatékony kommunikációs- és konfliktuskezelési képességgel rendelkeznek, mely által a vitázó felek között elősegítik a megegyezést, a helyzet és érdekszempontú tárgyalás lefolytatását.


3) Közéleti kommunikátor szakirány

Az önkormányzati választásokkal együtt az ország valamennyi köztestülete négyéves ciklusokban kicserélődik. A testületek minden megnyilvánulása közszereplés, az erre történő felkészítés jelentősége jóval szélesebb körűnek tételezhető, mint csupán diplomás szakértők beillesztése a közéleti kommunikáció rendszerébe, ezért szükséges, hogy a politikai kommunikáció területein különösképpen jártas, az állami intézmények, önkormányzatok működését és gazdálkodását jól ismerő közéleti kommunikátorok is kikerüljenek az egyetemekről. A szakirány erre a speciális területre képez kommunikátorokat.


4) Üzleti kommunikátor (PR, marketing) szakirány

A PR önálló szakmává válása mellett egyre szélesebb körben jelentkezik önálló funkcionális vezetőként a vállalati kommunikációs igazgató, aki a vállalat képviseletét, a szóvivői feladatokat, a szakapparátus és az ügynökségekkel történő együttműködést felügyeli. Az alapvető ismereteken túl erős gazdasági, gazdálkodási és vezetői felkészültséggel kell rendelkeznie azoknak a vállalati közép- és felsővezetőknek, (üzleti kommunikátorok) akik a vállalati kommunikáció irányítói. A szakirány azt tekinti céljának, hogy az üzleti élet területén is jártas kommuni-kátorokat képezzen.

Az Emberi Erőforrások és Kommunikáció Intézet munkatársainak hitvallása:

Korszerű elméleti és gyakorlati tudásanyag

Magas színvonalú oktatási keretek között, és hatékony módszerekkel történő átadása hallgatóink számára

 

A szak vezetője:

Dr. habil. Komor Levente CSC, egyetemi docens, kandidátus

Az intézet vezetője:

Dr. Mészáros Aranka mb. intézetigazgató, egyetemi docens

Az Intézet professzorai, docensei, tudományos kutatói:

Prof. Emeritus Dr. Dinnyés János CSC habilitált egyetemi tanár

Dr. Nemes Ferenc, egyetemi tanár, kandidátus

Dr. Makó Csaba egyetemi tanár, tudományos kutató

Dr. Noszkay Erzsébet, egyetemi docens

Dr. Fehér János, egyetemi docens, okleveles közgazdász

Az Intézet főállású oktatói:

Dr. Magura Ildikó egyetemi adjunktus

Salgó-Nemes Károly, egyetemi adjunktus

Fekete Rita egyetemi tanársegéd, predoktor

Tóth Katalin egyetemi tanársegéd, predoktor

Az Intézet címzetes egyetemi oktatói:

Dr. Barlai Róbert c. egyetemi docens

Dr. Hoványi Gábor c. egyetemi docens

Dr. Vekerdy Ida c. egyetemi docens

Az Intézet külső előadói, szakoktatói, tanácsadói:

Dr. Dulai Sándor egyetemi adjunktus, Szabad Föld főszerkesztő-helyettes

Dr. Szeles Péter főiskolai docens, PR szakember

Pekár István tanácsadó, a Duna Televízió volt elnöke

A szak működtetésének szakmai koordinátora:

Gősi Mariann egyetemi tanársegéd, predoktor, kommunikációs tanácsadó

A szak működtetésének tanulmányi koordinátora:

Bathó Henriett tanulmányi előadó