Semmelweis Egyetem
Magatartástudományi Intézet

Kopp Mária, Pilling János

kopmar@axelero.hu
pilljan@net.sote.hu

 

Az Orvosi kommunikáció oktatása a Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán 1993-ban, a Magatartástudományi Intézet megalakulásával indult el, egy féléven át heti két órában. Az oktatás egyharmada előadás, kétharmada gyakorlat. Az Orvosi kommunikáció részleg első vezetője Dr. Buda Béla volt, ő dolgozta ki a tárgy tematikáját, jelenlegi vezetője Dr. Pilling János. 2005-ben Pilling János szerkesztésében a Medicina Kiadónál jelent meg a tantárgy tematikáját tartalmazó Orvosi kommunikáció tankönyv.


Az Orvosi kommunikáció oktatásában bevezetett módszerek:

Oktatóbetegek bevonása az oktatásba

1. Scriptek kidolgozása a következő szempontok figyelembevételével:

A scriptek az orvos-beteg kommunikáció gyakori, de nehéz helyzeteit jelenítsék meg (rossz hírek közlése, beszélgetés szexuális problémákról, a beteg panaszainak hátterében a vizsgálatok nem igazolnak szomatikus betegséget stb.)

A helyzetek kezeléséhez szomatikus szakismeretekre ne legyen szükség

A scriptekből rajzolódjon ki a beteg személyisége

2. Oktatóbetegek kiválasztása (kommunikáció szakos hallgatók)

3. Az oktatóbetegek képzése

4. A Részleg munkatársainak találkozója az oktatóbetegekkel, az oktatóbeteg helyzet modellezése a csoporton belül

Terepgyakorlatok

Mivel az Orvosi kommunikációt a képzés első évében oktatja a tanszék, rendkívül fontos, hogy életszerű helyzetekben, terepen figyelhesséhk meg az orvos-beteg, nővér-beteg, egészségügyön belüli más kommunikációs helyzetek sajátosságait. Ebből a célból terepgyakorlati együttműködésre kértünk fel több egészségügyi intézményt, osztályt- a hallgatók megadott szempontok szerint írnak összefoglalót tapasztalataikról.

Immár hagyományosan találkozót szervezünk a Részleg munkatársai és a terepgyakorlati helyek vezetői között.

Újítások:

1. Készítettünk egy közel 20 oldalas összeállítást, amelyben témakörök szerint csoportosítva olvashatók a korábbi terepgyakorlati beszámolók legtanulságosabb részletei. Ezt - oktatási segédanyagként - kézhez kapták a hallgatók, s az összeállítást eljuttattuk a terepgyakorlati helyek vezetőinek is.

2. Néhány kiemelkedő színvonalú terepgyakorlati beszámolót a hallgatók számára hozzáférhetővé tettünk az intézeti könyvtárban

3. Pilling János elkészítette az általános kommunikációelmélettel és az orvos-beteg kommunikációval foglalkozó hazai könyvek és tanulmányok bibliográfiáját, amelyet a hallgatók terepgyakorlati beszámolójuk elkészítéséhez használhatnak

 

Előadások

Arra törekszünk, hogy az előadások gyakorlati problémákat tárgyaljanak, evidence based jelleggel. Külső előadókat vonunk be: az első félévben Szabó Jánost (Családorvosi Tanszék), a második félévben (Szabó János helyett) Varga Katalint (ELTE Pszichológiai Tanszék) és Diószeghy Csabát (Aneszteziológiai Tanszék). Mindkét félévben előadónk volt Békési Andrea (Bethesda Kórház), akinek előadása évről-évre hatalmas sikert arat a hallgatók körében. A további előadásokat Pilling János és Németh Erzsébet tartotta. Az előadásokról kivonatok készültek.

 

Szemináriumok

A tapasztalatok megosztása, az oktatás fejlesztése érdekében összegyűjtöttük és egységes anyagba rendeztük az oktatók által használt strukturális gyakorlatok leírásait,

Növekvő hangsúllyal szerepelnek az oktatásban az interaktív módszerek: oktatóbetegek, szituációs gyakorlatok, videófilmek, skills labor, referátumok

 

Hallgatói oldalak az Interneten

Kezdeményezésünkre az Intézet minden részlege hozzáférhetővé tette az Interneten az oktatással kapcsolatos legfőbb anyagait. A Kommunikáció Részleg oldalairól elérhető a képzés tematikája, a tételsor, a hallgatói munka értékelésével és a terepgyakorlatokkal kapcsolatos tájékoztató, a terepgyakorlati címlista, a terepgyakorlati beszámolórészleteket tartalmazó anyag, az előadások kivonatai, valamint a WHO rossz hírek közlésével kapcsolatos módszertani útmutatója. Az Intézet honlapja: www.magtud.sote.hu

 

Filmklub

Mindkét féléven át Dr. Stauder Adrienne Lélek-Jelenlét című filmklubot szervez évente. A tanév során összesen 13- 14 filmvetítés és ezekhez kapcsolódó beszélgetés zajlik. Az első félév fő témái az orvos-beteg kapcsolat, a betegségek pszichés megélése volt, a második félév középpontjában a társadalom egyénre gyakorolt hatásai álltak. A látogatottság (elsősorban a film népszerűségétől függően) 50-250 fő között változik.

 

Oktatási tematikák kidolgozása

A Részleg két új szabadon választható kommunikációs tantárgy tematikáját dolgozta ki: "A hatékony orvos-beteg kommunikáció gyakorlati vonatkozásai", valamint a "Kommunikációs skills labor" címűeket, valamint a pszichiáter rezidens képzés keretében kidolgozta és oktatja a Klinikai orvosi kommunikáció tematikáját.

Részt vesz egyes tantárgyi tematikák kommunikációs részeinek kidolgozásában (Magatartásorvoslási (pszichoszomatika) klinikai fakultáció, A terminális állapotú daganatos betegek palliatív ellátása, Tanatológiai ismeretek, Bizonyítékokon alapuló orvoslás)