Századvég Médiaműhely

Gazsó Tibor

gazso@szazadveg.hu

 

A 2003 januárjában médiaszakemberek és társadalomkutatók részvételével alakult Századvég Médiaműhely rendszeres feladata a nemzetközi és hazai médiaviszonyok folyamatos tanulmányozása és empirikus elemzése, a nyilvánosság helyzetének és intézményrendszerének vizsgálata. A tevékenység kiemelt figyelmet fordít a közszolgálati tájékoztatás intézményrendszerére, szabályozására és finanszírozására, illetve azokra a területekre, amelyeken rendszeresen érvényesül a kormányzati és a politikai ráhatás, befolyás.

Ennek megfelelően a Századvég Médiaműhely a következő részterületekkel foglalkozik behatóan:


1. A média - mint önálló hatalmi ág - társadalmi beágyazottsága és hatásai

Hatáselméletek a gyakorlatban, a "lövedék elmélettől" a posztmodern minimális hatáselméletekig. Tájékoztatási és elhallgatási spirálok, "kapuőr vs. kommunikátor" vizsgálat a mediatizált magyar társadalomban. Hírgerjesztők és fenomenológia.


2. Média és politika viszonyrendszere

Korhangulat, kulturális mémek, politikapiaci igazodás, kommunikációs stratégiák a Kádár-korszaktól napjainkig, imázskovácsok és a telegenitás, értékelés-elemző - perception analyser - kutatások, hatalombrókerek, szemantikai relativitáselméletek.


3. A közszolgálatiság érvényesülése, fogalmi értelmezése és meghatározása

A médiatörvény előtti és utáni entrópikus hatások, a készülő törvény valódi háttere és problémái, poliszemantikus törvényértelmezés, vizuális szemiotika és a törvényalkotás. A közszolgálatiság mai magyar értelmezése és ennek összehasonlítása a nemzetközi példákkal.


4. Műsorok kvalitatív és kvantitatív tartalmi vizsgálata

A vizuális kánon változásának trendje, a köznyelv, közgondolkodás, köztudat, közbeszéd, közvélemény, a tömegdemokráciák kommunikációs tere. A magyar tömegkultúra és a mainstream showbusiness kapcsolata, a lokális- és világnyilvánosság trendjei.


5. A médiában alkalmazott manipulációs eszközök és módszerek

Kognitív és emocionális beszéd, ill. képmanipulációs technikák, identifikációs viszony, csábítási technikák és esztétizált üzenet, félelemkeltés, tekintélyérvek és privát érzelmek keverése, vágycsíra fetisizálás, mesterséges konnotáció, érzelemátvitel, ismétléses fertőzés. A neurolingvisztikai programozás - NLP - a médiagyakorlatban. Hamis szillogizmus, a félretájékoztatás mint par excellence intellektuális fegyver, álságos beállítás és mentális vágány, csapdába csalt szó és kép tipológiája. Deformált és kényszerítő beállítás. Kapcsoló szavak, jelképek és mediális cselekvések. A médiaproaganda tipizált gyakorlata: egyszerűsítés, felnagyítás, instrumentalizálás és transzfúzió. Az érvelő demokratikus beszéd, mint minden lélektani manipuláció ellentéte.


6. EU-s és hazai jogszabályi környezet és finanszírozás

A médiát befolyásoló és arra hatást gyakorló törvények. Befolyásolási küszöb, a tulajdonosi szerkezet és a műsor összefüggései.


7. Médiafogyasztási szokások Magyarországon

Elosztási és fogyasztói szokások, törvénykezés és joghézag. Információs regulátor, filter, intenció és szignifikáció. A tájékoztatási monopóliumtól a monopóliumok tájékoztatásáig. A jóváhagyás és elutasítás kritikus erejű társadalomlélektani dinamikája. Cselekvési elméletek a gyakorlatban: rational choice és collective action. A beetetés - priming - a keretezési jelentésmező változása, kódszavak, szimbolikus kötések. Napirend megállapítás köz- és elitmédiumi hatásai a fogyasztókra.


8. Médiahirdetési piac kutatása és vizsgálata

A hirdetési piac ágensei, kútfők és fogyasztók. Luddita reflexek és valódi cselekvés. Determinisztikus és variábilis médiahirdetés. A nemzetközi nagyvállalatok hirdetési gyakorlata a hazai környezetben. Literacy és numeracy ellentéte a hirdetési piacon. Esernyő üzenetek, kreatív kutatási és logisztikai kampány. Heti, havi, éves és hosszú távú üzenetek. Hirdetésstratégia és monitoring team: az üzenetfogalmazótól a szakmai elemzőn, a kreatívon keresztül a teljes hirdetéslogisztikai rendszerig.


9. Internetes és más alternatív médiumok szerepe és helye a médiapiacon

Paradigmaváltás a szövegírás-képírásváltás korában. A képek által strukturált mágikus tudat, újfajta közösségteremtés, a médium mint transzcendens hatalom. Idealizáció és mágikus szertartás az internet és az alternatív médialehetőségek kapcsolatában. A fragmentált tudat és az anómikus világkép. Hír és fikció dichotómiája. Az internet, mint nullmédium, vezetékes drog. A képi fordulat - pictorial turn - infotainment, híresztrád, hírvarieté a hálózaton.


10. A digitalizáció kora és jövőkutatás

A médiafragmentáció megmutatkozó világkép, a tömeg és az elitmédia ellentéte. Fogyasztás trendek a szubliminális hatások világában. Recepcióelméletek és valódi önszerveződés a mediatizált tudatú társadalomban. Az interaktív csatornák által gerjeszett kommunikációs hatások. Digitális közösségek, a hagyományos közösségszervező faktorok konkurenciája. Digitalizáció és közösségszerveződési opciók.