Political Capital Institute

Gyulai Attila

 

A Political Capital Institute (PC) a megalakulás óta eltelt négy év alatt Magyarország vezető közéleti elemző intézetévé vált. Az Intézet elemzéseit mind a hazai, mind a külföldi döntéshozók és a média egyaránt rendszeresen keresik, azok pártatlanságát, a szakmai szempontok mindenkori elsőbbségét a munkatársak hozzáértése és személyes érdeklődése biztosítja. A PC kutatásainak középpontjában a politikai kommunikáció, a marketing és a PR áll: a politikai elemzések kérdése az, hogy melyek a célok és ezekhez hatékonyak-e a közéleti szereplők által alkalmazott kommunikációs eszközök. A Political Capital pártoktól függetlenül működik, de elkötelezett a demokrácia és a szabad piac iránt.


Történet

A Political Capital Institute 2001. szeptemberében alakult, létrehozói Somogyi Zoltán és Szabados Krisztián kommunikációs szakértők, illetve politikai elemzők voltak. Az alapítók célja az volt, hogy a PC olyan, a döntéshozatalt megalapozó, hiteles háttérszolgáltatást nyújtson, amely korrekt és objektív információkat, elemzéseket közöl Magyarország politikai, társadalmi folyamatairól. Az alapítás óta eltelt években a PC munkatársainak száma meghaladta a negyven főt.

A Political Capital a Capital Group Rt. cégcsoport részeként működik, együtt a Privy Council üzleti tanácsadó céggel, valamint a GPS Capital, kormányzati kapcsolatok és public affairs területére specializálódott tanácsadó céggel.


Kutatások, elemzések

A Political Capital kutatási tevékenysége alapvetően két részre osztható. Napi szinten készülnek elemzések a hazai közéleti kommunikációval kapcsolatban, emellett azonban rendszeresen megjelennek a PC nagyobb lélegzetű, átfogó kutatási eredményei is.


1. Politikai Gyorselemző Csomag

A Political Capital 2001. óta készíti a több önálló elemből álló Politikai Gyorselemző Csomagot (PGyCs). Ennek részeként a PC napirend-kutatásokat, háttérelemzést készít a fontos közéleti eseményekről, rendszeresen összegzi és elemzi a közvélemény-kutató intézetek adatait, valamint összefoglalót és elemzést készít a sajtóban megjelenő publicisztikákról (Sorok között). Az azóta eltelt időszak alatt a PGyCs nem csupán az elemzési keretek kialakítása miatt vált fontossá, de ennek alapján olyan adatbázis alakult ki, mely hasznos lehet mind a napi politikai és politikai kommunikációs folyamatok megértésében, mind pedig a közelmúlt politikai történéseinek rendszerezett és feldolgozott áttekintésében.


1.1. Napirendkutatás

A PC kommunikációs kutatásainak egyik alapja a média napirendjének vizsgálata. Kiindulópontunk, hogy a politikai kommunikáció vizsgála-tához elengedhetetlen a tömegkommunikációban megfigyelhető trendek elemzése. Módszertanunk alapján azokat az ügyeket tekintjük egy nap vezető politikai híreinek, amelyekben magyar politikai pártok és szereplők az érintettek, és amelyek a következők közül legalább két helyen megjelennek: (1.) valamelyik kereskedelmi televíziós csatorna (TV2, RTL Klub), vagy a közszolgálati MTV híradójában vezető hírként; (2.) valamelyik internetes lap (Origo, Index, Stop) nyitóoldalán; (3.) valamelyik országos napilap (Magyar Hírlap, Magyar Nemzet, Népszabadság, Népszava) első oldalán. Napirendkutatásaink adatai immár négy éves időszakot fognak át.


1.2. Háttérelemzések

Háttérelemzést minden olyan ügyről készítünk, amelyik legalább két napig a politika napirendjén szerepelt. Ezenkívül esetenként olyan ügyeket is elemzünk, amely nem szerepelt a napirenden, ugyanakkor politológiai, gazdasági vagy társadalmi szempontból kiemelt jelentőséggel bírnak. Elemzéseink középpontjában kommunikációs kérdések állnak. Abból indulunk ki, hogy a tömegkommunikáció és az általános választójog korszakában nincsen politika a kommunikációs folyamatokon kívül, a sikeres politikus ezért sikeres kommunikátor is egyben.


1.3. Elemzések a médiában

A Political Capital elemzői rendszeresen megjelennek a nyilvánosság előtt, és elemzést adnak a közéleti-politikai kommunikációs folyamatok, kiemelt ügyek politikai kommunikációs jelentőségéről. A PC rendszeres elemzésekkel jelentkezik a következő médiumokban: Hírszerző.hu, Népszabadság, Klub Rádió, Hír TV, ATV, ECHO TV, Budapester Zeitung, Budapest Times. Emellett elemzésekkel jelentkezünk országos és helyi lapokban, televíziókban, rádiókban, internetes újságokban, valamint olyan nemzetközi médiumokban, mint a BBC, a New York Times, Financial Times.


2. Átfogó kutatási projektek

2.1. Országjelentés

A Political Capital a Figyelő című gazdasági lappal közösen 2004-ben indította el Magyarország politikai és gazdasági kockázati elemzéseiről szóló Országjelentés nevű sorozatát. A politikai kockázati index (Political Risk Index - PRI) és a gazdasági kockázati index (EcoRisk) egy ország éves politikai-társadalmi stabilitásának 100 pontos skálán elhelyezett mutatója. A PRI évente közzétett értéke megbízható összegzése a vizsgált ország stabilitását meghatározó legfőbb társadalmi-politikai összetevőknek. Az egyes szakterületek alapos vizsgálata alapján összeállított mutatóhoz minden évben részletes elemzés is készül. A Political Capital a PRI meghatározásához speciális, bármely országban alkalmazható módszertant dolgozott ki. A szakértői csoport a politikai kockázati index összetevőjeként 7 alindexet különített el (jogbiztonság, stabilitás, sajtó- és szólásszabadság, korrupció, idegenellenesség, korszerű állam, állam és gazdaság). A PRI évenkénti kidolgozása a PC politikai elemzői az egyes részterületek szakértőivel, valamint a megbízható módszertan érdekében matematikusokkal együttműködve történik. A 2003-ról és 2004-ről szóló Országjelentés a www.orszagjelentes.hu honlapon érhető el.


2.2. Áttekintő kommunikációs elemzések

2.2.1. Minisztériumok kommunikációs elemzése 1998-2002

A Political Capital átfogó kommunikációs elemzést készített és publikált a Magyar Hírlapban 2002-ben az egyes minisztériumok tevékenységéről. (A Kormányértékelés című sorozat részei: Fokozottan védett miniszter. 2002. 02. 08., Az elmaradt reform miniszterei. 2002. 02. 11., Kisgazdák hitbizománya. 2002. 02. 12., A hétszázalékos minisztérium. 2002. 02. 14., Négy év politikai gyámság alatt. 2002. 02. 14., A formában tartott miniszter. 2002. 02. 18., A kormány népszerű asszonya. 2002. 02. 19., Három évig bénultságban. 2002. 02. 19., Szűkülő szerepkörben. 2002. 02. 20., A kormány jobbik énje. 2002. 02. 23., Rejtőzködő miniszterek. 2002. 02. 23., A Fidesz békésebb arcai. 2002. 02. 25., Az állam nagy zsebének őrzői. 2002. 02. 25., A középosztály támogatója. 2002. 02. 27., Az erős ember és a hivatalnok. 2002. 02. 27., Phare-miniszterként felesleges. 2002. 03. 01., A visszahúzódó csúcsminiszter. 2002. 03. 01., Több mint kormányváltó. 2002. 03. 01.)


2.2.2. Elemzés a Medgyessy-kormány első évéről - 2003.

A PC a Figyelő című lapban publikálta átfogó elemzését a 2002-ben megalakult Medgyessy-kormány első évéről, valamint a kormány egyes tárcáinak működéséről (Political Capital: Mire jutottak? Figyelő, 2003. április 24.)


2.2.3. Évértékelések

A Political Capital 2004-től kezdődően publikálja átfogó kommunikációs elemzéseit a Magyarország Politikai Évkönyve című sorozat köteteiben (Gyulai Attila - Liszkay Gábor Levente: 2003 - A nekirugaszkodások és lendületvesztések éve. In Sándor Péter - Vass László - Sándor Ágnes (szerk.): Magyarország Politikai Évkönyve 2003-ról. Budapest: Demokrácia Kutatások Magyar Központja Alapítvány, 2004. Gyulai Attila - Juhász Attila: Kampány - ideológia. In Sándor Péter - Vass László - Sándor Ágnes (szerk.): Magyarország Politikai Évkönyve 2003-ról. Budapest: Demokrácia Kutatások Magyar Központja Alapítvány, 2005).


3. Közvélemény-kutatások

A Political Capital 2004. óta szorosan együttműködik a Capital Research közvélemény-kutató intézettel. Az azóta publikált kutatások olyan témákat állítottak középpontba, melyek eddig elkerülték a közvélemény-kutatók figyelmét, mint például a pártok üzeneteivel kapcsolatos felmérés az európai parlamenti választás időszakában vagy a kampánycsendről készített felmérés. A kutatási jelentések elérhetőek a www.capitalresearch.hu honlapon.


Egyéb tevékenység

1. Kommunikációs tanácsadás

A Political Capital kommunikációs divíziója a kutatási részleg adataira és elemzéseire támaszkodva készít a közélet szereplőinek politikai marketing- és kommunikációs stratégiákat. A kommunikációs háttér-elemzések a közélet szereplőit segítik abban, hogy eldönthessék, mely szerepek vezetnek sikerre és melyek nem. A PC vállalja politikai stratégiák tervezését, üzenetek megfogalmazását és médianapirendre helyezését, imázsépítést és médiatréningeket.


2. Közéleti szerepvállalás

2005. februárjában a Political Capital közéleti akciót indított az előző rendszer ügynöklistáinak nyilvánossága és kutathatósága érdekében. A nyilvánosság elé tárt listák mellett a PC szakmai együttműködést alakított ki a XX. Század Intézettel, valamint az 1956-os Magyar Forradalom Történetének Dokumentációs és Kutatóintézete Közalapítvánnyal (56-os Intézet).


3. Oktatási tevékenység

A Political Capital elemzői és kutatói több oktatási intézményben tartanak előadásokat a politikai kommunikáció és a politikai marketing témakörében.

Eötvös Lóránd Tudományegyetem - Társadalomtudományi Kar, Szociológiai Intézet: politikai marketing kurzus 2004. óta.

MÚOSZ - Bálint György Újságíró Akadémia: politológia című kurzus 2004. óta.

Előadások a politikai kommunikációról: Budapesti Corvinus Egyetem - politológia szak, Általános Vállalkozási Főiskola - üzleti kommunikációs szak.


4. Könyvkiadás

2005-ben a Political Capital könyvsorozatot indított, amelynek első darabja a Nicolas Sarkozy francia politikus pályáját bemutató füzet (Somogyi Zoltán - Szabados Krisztián szerk.: Tornádó. Nicolas Sarkozy politikai pályája. Political Capital Publishing. Budapes, 2005.) A sorozat a jövőben további kötetekkel bővül.


Munkatársaink

A Political Capital munkatársai politikai és kommunikációs szakértőként tevékenykednek az Intézetnél. A PC-nél végzett szakmai munkájukkal együtt más, kapcsolódó tudományterületeken is végeznek kutatásokat. Az Intézet munkatársai közgazdászok, szociológusok, politológusok, pszichológusok, filozófusok, kommunikációs szakemberek, akik közül többen doktori képzésben vesznek részt a kommunikációtudományok, illetve a pszichológiai tudományok terén, posztgraduális képzésben vettek részt szakpolitikai (szociálpolitika) témában, valamint részt vesznek politológiai kutatócsoportokban (migrációs politika és diszkurzív politológia témakörökben).