Meroving Internetkutató Kft.

Sütő Tamás

 

A Meroving Internet Kutató Kft. 2004-ben alakult azzal a céllal, hogy a közvélemény és piackutatás területén hatékony, magas színvonalú szolgáltatást nyújtson elsődlegesen kvalitatív kutatási módszerek on-line alkalmazásával.

Az alapítókat az a meggyőződés vezérelte, hogy a társadalom és marketingkutatás majd évszázados gyakorlatának és az Internet lehetőségeinek kombinálása új, izgalmas és minden eddiginél hatékonyabb kutatási módszerek és technikák felé vezetnek.

A Meroving Kft. az Internet médiuma által nyújtott előnyökre alapozva folyamatos fejlesztés eredményeként a következő kutatási területeken végzi tevékenységét:

Terméktesztek

Kommunikációs kampányok / reklámfilmek elő-tesztje

Reklámkommunikáció hatékonysági vizsgálata

Márkaismertség, image vizsgálat

Célcsoport-attitűd kutatása

Közvélemény-kutatás

Politikai üzenetek tesztelése

A rendszer alapját az IQON on-line egyéni, valamint páros interjúkészítő és fókuszcsoport szoftver képezi, amely teljes egészében megvalósítja az egyéni, vagy csoportos interjúhelyzetet a virtuális térben. Az interjúk során mindaz pontosan megtörténik, amit a hagyományos módszer esetében is megszoktunk, de az on-line technológia lehetőségei számos többletet tesznek még ehhez hozzá, kiküszöbölve a módszer jó néhány ismert korlátját. Emellett az on-line interjúk során hatékonyabban lehet bemutatni az ingeranyagokat, s hatékonyabban alkalmazhatóak a különféle projektív technikák is.

Az IQON rendszerben intenzíven alkalmazzuk a gondolkodást segítő interaktív módszereket: pl. brand mapping, asszociációs képek, befejezetlen mondatok, gondolatbuborékos (elrejtett gondolatos) rajzok, képválasztásos kollázs, szemantikus differenciál, REP teszt. Az ingeranyagokat (pl. animatik, videóbejátszás, plakátterv, stb.) a résztvevők a saját számítógépükön látják, így szuverén módon, a saját ritmusuknak megfelelően tudnak reagálni is rájuk. Ezek az eredmények sokkal megbízhatóbbak, mint a személyes csoportokban, és nyomban rögzítésre kerülnek az adatbázisban.

Az IQON szoftverre alapozva a Meroving Kft. egy sor olyan terméket fejlesztett ki, amelyek már csak on-line környezetben működnek igazán hatékonyan. Ezek lehetővé teszi tetszőleges videóanyagok on-line vizsgálatát is, melyet a résztvevők saját gépeiken valós időben, azonnali reflexiókkal értékelnek. Az értékelés eredményei azonnal kézzelfoghatóan elemezhetők, természetesen a minta összetételével összefüggésben is.

SPEECH REFLECTOR - Nyilvános beszéd fogadtatásának mérése

PERFORMANCE REFLECTOR - Közszereplés fogadtatásának mérése

AD REFLECTOR - Reklámhatékonyság vizsgálat

MESSAGE EVALUATOR - Szöveg hatékonyság vizsgálat

A kvalitatív kutatás on-line megvalósításainak eddigi eredményei azt tanúsítják, hogy az előre látható előnyök - földrajzi korlátok kiküszöbölése, jelentős költségmegtakarítások, az átfutási idők nagy mérvű csökkenése - mellett a legnagyobb hozam a módszer megújulása, és a korábbi eredményességének jelentős bővülése a megszokott területek mellett új, eddig kevesebb eredménnyel vizsgálható terepeken is.

A Meroving Kft. alkotói magja:

Síklaki István, PhD - Klinikai pszichológus végzettségű szociálpszichológus, egyeteni tanár, az ELTE Társadalmi Kapcsolatok Intézete igazgatója. Kvalitatív kutatásokat, ezen belül kiemelten fókuszcsoport-kutatásokat a Sawyer-Miller Group budapesti fiókjának 1990-es megalakulása óta folytat.

Borbély Viktor - Informatikus, szoftverfejlesztő, több számítástechnikai kiadvány szerzője. Kvalitatív kutatással 2002 óta foglalkozik, ezen belül az on-line kvalitatív kutatással és annak informatikai, módszertani fejlesztésével 2003 óta.

Balog Márton - Közgazdász végzettségű informatikus-közgazdász, a PROHARDVER!, IT.news és Mobilaréna portálokat kiadó Prohardver Kft. egyik alapítója és lapigazgatója.

Sütő Tamás - Közgazdász és marketing végzettségű szakember 15 év tapasztalattal a marketing és reklámkommunikáció és az értékesítési módszertan területén. Gyakorlatát multinacionális forgalmazó cégnél. Illetve reklámügynökségnél alapozta meg.

Sütő Zsuzsanna - MBA diplomás közgazdász. 1993 óta foglakozik marketing és reklámkommunikációval. Gyakorlatát multinacionális forgalmazó cégnél. Illetve reklámügynökségnél alapozta meg.