Előszó

 

A 2005 tavaszán alakult Magyar Kommunikációtudományi Társaság (MKTT) első, bemutatkozó konferenciájára összeállított füzetet tartja kezében az olvasó.

Azokat a beszámolókat egybegyűjtöttük itt, amelyek a Magyarországon – elsősorban kommunikációkutató szervezetekben – folyó kommu-nikációkutatásokról adnak képek, illetőleg a felsőoktatásban jelen levő – elsősorban – államilag elismert diplomát adó kommunikációs képzésekről. A gyűjtemény nem teljes sem a bemutatott kutatásokat tekintve, sem pedig a bemutatott képzéseket illetően. Ennek ellenére azt gondoljuk, hogy már jelen készültségében is hasznos kiindulópontja lehet ez a gyűjtemény a teljesebb állapot elérésének; arról nem is szólva, hogy a jelen gyűjtemény tanulmányozása segíthet bennünket abban is, hogy kialakuljon a beszámolóknak az a szerkezete, amelyet aztán minden beszámolótól elvárhatunk tájékozódásunk érdekében.

A Társaság azt tervezi, hogy időről-időre közreadja ennek a gyűjteménynek aktualizált változatát, illetőleg honlapján folyamatosan frissíti. A Társaság ugyanis igen fontosnak tekinti, hogy helye legyen a magyarországi (és ezzel összefüggésben a nemzetközi) kommuni-kációkutatások (és a kapcsolódó területeken, például az oktatásban vagy a szabályozásban éppen aktuális helyzet) elérhetőségének, és fóruma legyen a felvetődő (vagy éppen felvetendő) problémák megoldásának, illetőleg a kérdésekre való válaszkeresésnek.

Ezen törekvéseink megvalósításához e helyen is kérjük a Társaság tagjainak és a kommunikációkutatás iránt érdeklődőknek, illetőleg mindazoknak aktív közreműködését, akik a magyarországi társadalmi kommunikáció ügyében elkötelezettek.

 

Horányi Özséb

a MKTT elnöke