Kedves Projektorok, Projektáltak, Projektumok!

Minthogy a félév utolsó professzori szemináriuma következik, -elkerülendő azt a gyakori esetet, miszerint frissen bimbózó gondolatainkat hulló hópiheként magukkal sodorják az újabb napok újabb eseményei, -ezúttal előzetes áttekintést adunk a projekt tervezett menetéről, hogy a vázolt gondolatmenetet otthon, kényelmesen átgondolva, ki-ki kellő inspirációt nyerhessen a dec. 11.-i projekt szóban, vagy írásban történő kiegészítéséhez.

A projekció/introjekció eredeti /?/, általánosabban ismert, de túl szűknek talált pszichoanalitikus jelentésén túlmenően, szeretném, ha a fogalom lehetséges irodalmi, műszaki, művészeti, nyelvi, kognitív pszichológiai stb. vonatkozásait, konkrét - és metaforikus alkalmazásait is sikerülne kibontanunk, ill. rámutatnunk a lehetséges értelmezések közül néhányra. Olyanokra, amelyek vagy:

a testen/lelken belüli feldolgozási szintek, eltérő élményvilágok, hangulatok, állapotok összefüggéseit, a köztük zajló információcsere szabályszerűségeit, a fiziológiai és anatómiai megfelelések (szomatotópia) valamint a lelki élmények egymás fényében mutatott vetületeit tárgyalják,

a "kinti" (prezentált) és a "benti" (reprezentált) világ szokásos egyeztetései során, a különböző szakterületek kutatásainak fényében és gyakorlati műveletei során felmerülnek, (~hetnek, vagy épp ~hetnének),

vagy még általánosabban: információk egyik értelmezési tartományból (keretből), másik értelmezési tartományba való konvertálásnak, transzferálásának (és ezek eredményeként létrejött új vetületeinek) konkrét folyamatairól szólnak.

Úgy képzelem, hogy egy elvi keret (jó tág, de kellően körülhatárolt) meghatározása után az egyes szakterületek jelentéseit együtt hoznánk össze, majd egy összegzést kísérelnék meg, segítségetekkel. Főként a projekció (vetület, áttétel, transzfer, tükrözés, tükörjelenségek) szakmánként eltérő fogalmai jöhetnének itt számításba. (Introjekció, mint a leíró nézőpontját tekintve, ezzel ellentétes irányú művelet, tudtommal, csak pszichológiai értelemben használatos (?).

Ezt követően igazán hasznosak akkor lehetnénk, ha sikerülne a kommunikáció sajátos szempontjából új párhuzamokat, analógiákat találnunk, esetleg a konkrét alkalmazásoknál általánosabb törvényszerűségeket megfogalmaznunk.

Példák:

A projekció fogalmának matematikai/geometriai/térinformatikai értelmezése és néhány közkeletű alkalmazása (Szabó Levente)

A projekció ma már klasszikus pszichológiai (pszichoanalitikus) fogalomkörén belül két fő jelentéscsoport különíthető el:

Az egyik, a már Freud által felvetett de részletesebben Anna Freud által kidolgozott, énvédő funkciókat ellátó elhárító mechanizmusok jelentéstartományán belül fellelhető projekció/introjekció jelentéskör. Az elhárító mechanizmusok analitikus indíttatású gondolati rendszere mai is a kognitív szociálpszichológia gazdag tartaléka. (Simon Miklós)
A másik, speciálisan a pszichoterápiás folyamat dinamikájának megértéséhez Freud által bevezetett fogalom, az indulatáttétel és viszont-indulatáttétel terminus. (bővebben: Fellner Zoltán Ákos)

Az idegélettan régi felismerése az érzékelő apparátus ingerületei

talamikus és kérgi szinten történő reprezentációja (szomatotópia),
a testfelszín egyes területein (gerincoszlop, talp, fül) a test egészének reprezentációja

A pszichológiai vonatkozások analitikus pszichológián túlmutató lehetőségei is igen szerteágazóak:

a különböző érzékletek közti (szinesztézia), vagy érzelmi-, hangulati- és tudatállapotok közti projekciók lehetősége igen sok, gyakran interdiszciplináris (nyelvészeti, irodalmi, művészeti) megközelítést igénylő kommunikációs terület. Irodalmi vonatkozásokról (pl: metaforizáció: Mucsi Eszter)
a tükör-jelenség metaforaként és konkrét értelemben egyaránt hasznos (fogalmi) eszköze a pszichoanalízisnek (Lacan), az antropológiának (G.H. Mead), az én-pszichológiákra építő szociálpszichológiának, és a kísérleti személyiségpszichológiának. (Marton Magda MPSz XXVII/2, Pszichológia 2004/2) (Simon Miklós)
Az ezoteria sajátos világa régóta kutatott témája az asztrál utazás (astral projection) és teleportáció lehetősége. (a témáról Kató Linda számol be) http://www.astrasociety.com, http://www.crystalinks.com

http://social.chass.ncsu.edu/
wyrick/debclass/lacan.htm

A jövő kérdésekre adott válaszokat "jövő projekcióknak" hívjuk, amelyek a jövő komplex képeinek részleges szcenáriójaként is értelmezhetők.

mit jelent a projekció fogalma a vállalati tervezésben (a jelenlegi trendek jövőbe történő kivetítése)?
miért szükséges a projekció alkalmazása a tervezés folyamán? (proaktív szemléletmód "kötelező" volta a vállalatirányításban)
a projekció, mint vezetői funkció (a vezető feladata a vállalat működésének hosszú távú irányvonalainak lefektetése, a célok és a kihívások összehangolása, ehhez szükséges egyfajta "jövőbelátás").
a jövőkutatás, a jövőbe történő projekció problémái (gyenge előfeltevések, többszörös lehetőségek, nem kézzelfogható bizonyíték, rosszabb minőségű következtetések).
a projekciók szerepe a future management tervezéstanban, és a projekciók készítése, csoportosítása, módosítása, és a belőlük fakadó következtetések levonása.
a projekció és a szcenarió kapcsolata.

A projekció szerepe a jövőkutatás és a stratégiai tervezés területén (Suhajda Virág)

A tranzisztor működése a Pozitív, Negatív, Pozitív (vagy fordítva: NPN) elektron-túlsúlyú rétegek eltérő vezetési tulajdonságainak a réteghatáron történő ugrásszerű megváltozásán alapszik. (?)
.

Voltaképpen a különböző tudományoknak az a törekvése, hogy közvetlenül hozzáférhető ismereteiket más nagyságrendbe, más dimenzióba, más közegbe, nézetbe, kódba helyezve is szemügyre vehessék, hasonlatos a gyermek azon játékához, aki a különböző konstanciák megtapasztalásakor egy-egy játékán felkészültsége összes funkcióját végigzongorázza, egy-egy újonnan tanult funkciót pedig valamennyi játékán kipróbál (Méreí).


Ezek az általunk elérhető területek (a pillanatnyi állás szerint), főként társadalotudományi, szociológiai és nyelvi/nyelvészeti példáknak azonban nagyon híján vagyuk. Kiegészítő javaslataitokat vagy írásban vázlatszerűen, (a meglévőt kiegészítve), vagy személyesen, az órán, vagy csillogó szemmel, hadonászva óra (és félév) után a Ponyvaregényben várjuk.