Császi Lajos: Tévéerőszak és morális pánik

Czékus Jób ismertetőjének lektorálása

Jób pontos és alapos készített Császi Lajos kötetéről. Az alábbiakban a kötet, médiaerőszakkal foglalkozó diszkurzusban elfoglalt helyére szeretnék utalni, ezen keresztül adva új támpontot a kötet értelmezéséhez. Császi a médiaerőszaktól való félelmet morális pánikként értelmezi, amelyet a morális pánik szakirodalmának ismertetését követően több példán keresztül igazol. A kötetében fontos szerepet szán az ún. erőszakos műfajok, azaz horrorfilmek, krimik és erőszakos rajzfilmek elemzésének.
A kötet érvrendszere a média szerepének kultúraelméleti megközelítésére épül, amelynek lényege, hogy a média kulturális életünk része, és a médiában látható erőszak fontos szerepet tölt be a modern társadalom működésében. Ugyanis az erőszak morális üzeneteket közvetít, így a morális szabályok átörökítésében, az erőszak hatásainak megmutatásában játszik szerepet.
A kötet eredeti és alapos szakirodalmi háttérrel felvértezett, kutatásokkal alátámasztott érvrendszert tartalmaz. Ugyanakkor a kötet olvasásakor nem szabad elfeledkezni egy másik kutatási hagyományról, a pszichológiai iskolákról, amelyek saját, speciális és sokat kritizált eszközeikkel mutatják ki a médiában látható erőszak kedvezőtlen hatásait. Császi utal könyvében a lélektani kísérletekre, de korai, több évtizeddel ezelőtti vizsgálatokra (pl. Bandura kutatásai) és például nem tesz említést a például a mai logitudinális vizsgálatokról, amelyek nem "laboratóriumi" körülmények között követi a befogadót és több éven át vizsgálnak azonos nézőket. Természetesen a kötet elsősorban nem a lélektani szakirodalom kritikájára vállalkozott, azonban mivel kitér ezekre általánosan, és mivel ez az irányzat a média és az erőszak viszonyának vizsgálata során megkerülhetetlen, érdemes utalni a jelenlegi lélektani módszerekre is Császi kötetének leírásakor.

 

 

Készítette: Molnár Bálint,
2008. június

 


[vissza a lap tetejére]