Interakcionista elméletek

Észrevételek Sándor Zsuzsa összefoglalásához

Néhány észrevétellel szolgálnék Sándor Zsuzsa összefoglalójához, melyben a szerző az interakcionista elméletek széles spektrumát ismerteti, jellemzően a kommunikáció interaktív modelljeit és fogalmi kereteit érintve. Egy tágabb kontextusú tudományos témakör összefoglalása bizonyos szempontú megközelítéseket nélkülözhet, mely alól ez sem kivétel. Nehéz egy átfogó, minden aspektusra kiterjedő tematizálást adni. Néhány általam érdekesnek tartott összefüggéssel egészíteném ki az összefoglalást.:
Bizonyos értelemben a koncipiálásba bevont színtér kiegészülhet a segítő kapcsolatok módszertani kontextusával, melyben az említett természetes, vagy a fejlődéssel együtt járó interakciók mesterséges, ún. szubsztitúciós rendszerekkel egészülnek ki. Ezek alkotnák a segítő kapcsolatok rendszerét, majd azok folyamatosan bővülő módszertani eszköztárát.

Néhány koncipiálásba bevont funkció:
Tranzakció analízis, családterápiás irányzatok (stratégiás, strukturális), szociális munka és a változásra irányuló terápiás célú problémamegoldó modellek (Problem-solving-process: Perlman .; Problem-solving-therapy: Haley) a személyközi konzultáció és célzott beszélgetés módszertana.


A koncipiálásba bevont szerkezet(ek), illetőleg szerkezeti egységek:

Tranzakcionális elemzés
A társas érintkezés egysége a tranzakció. Tranzakciós ingerből és tranzakciós válaszból áll. A kommunikáció folyamatában ezek egymást követik, hogy az előző tranzakció válasza a következő ingere lesz. Az egyszerű tranzakciós elemzés azzal foglakozik, hogy megállapítsa, milyen énállapotok mozgósították a tranzakciós ingert, és milyenek váltották ki a tranzakciós választ.
Kiegészítő tranzakció estén a válasz pontos és megfelel a várakozásnak, a kommunikáció gördülékeny, simán zajlik, amíg kiegészítő tranzakciókból áll (a kommunikáció első szabálya). A kiegészítő tranzakciót műveleti vektorokat alkalmazva a struktúra-diagramon párhuzamos nyilakkal tüntethetjük fel:

Kiegészítő tranzakció, a vektorok nem keresztezik egymást (pl. Nem tudod hol vannak az inggombjaim? / Az íróasztalon, vagy nem találkoztam vele.)

Keresztezett tranzakció, a vektorok keresztezik egymást (pl. - Nem tudod hol vannak az inggombjaim? / - Már megint én vagyok a felelős mindenért!)
A kommunikáció keresztezett tranzakció esetén megszakad. A párhuzamos tranzakciókat kivéve (SZ-SZ, F-F, GY-GY, SZ-GY, GY-SZ, GY-F, F-GY, F-SZ, SZ-F) minden más tranzakció vektorai szöget zárnak be, ezek keresztezett tranzakciók. Felszínes kapcsolat esetén egyszerű kiegészítő tranzakciókra szorítkozunk, egy keresztezett tranzakció a társalgást könnyen megszakíthatja. A fent leírtak egyszerű tranzakciók.

Rejtett tranzakció esetén kettőnél több énállapot vesz részt a tranzakcióban. Ez a játszmák alapja. Két gyakran előforduló variáció struktúra-diagramok segítségével ábrázolva:

Szöget bezáró tranzakció pl. a következő: - Ez itt jobb, de maga ezt aligha engedheti meg magának. / - Márpedig meg fogom venni. vagy Megveszem.

Duplafenekű tranzakció pl. a következő: - Megengedi, hogy segítsek? / - Köszönöm, Ön nagyon figyelmes.
Ezekben az esetekben rendszerint van egy társadalmi szint, és egy, az igazi tartalmat hordozó (szaggatottal jelölt) pszichológiai szint.


Az elmélet eredeti alkalmazási terepe:
Pszichoterápiás irányzatok, csoportterápia, családterápia, alternatív terápiás módok. Szociális munka alkalmazott területei (egyéni esetmunka, konzultáció).

Néhány fontosabb bibliográfiai tétel:

Ivey, A.E.: és Downing, J. S.: Tanácsadás és pszichoterápia. OTE jegyzet. Ford. Karay Lajos, Bp. 1990 .

Fonyó I., Pajor A. (szerk.): Fejezetek a konzultáció pszichológiájának témaköréből. Bárczi G. Gógy.ped. Főiskola kiadványa, Bp., 1998.

Sárvári Gy.: A segítő kapcsolat pszichológiájának ismeretelméleti háttere. Magyar Pszichológiai Szemle, 1994.

Eric Berne: Emberi játszmák; Háttér Kiadó, Budapest, 1999.


Az összefoglalót készítette: Haász Sándor
2007. május 16.

 


[vissza a lap tetejére]