Georg Simmel: A kacérság lélektana
Észrevételek Németh Mihály ismertetéséhez

A kacérságra filozófiai magyarázatot kínáló írásmű recenzora maga is él a kacérság eszközeivel, amikor elénk tárja Georg Simmel máig aktuális gondolatait. Németh Mihály játékos könnyedséggel helyezi el az értelmezést segítő, az összefüggésekre rávilágító, s nem utolsó sorban a társadalmi kommunikáció néven tárgyalni szokásos problémákat kicsit új színekben láttató magyarázatait.
A nemek közti differenciákból és interakciókból eredő konfliktusok így kommunikatív szituációk vizsgálatának alig van hazai hagyománya. A Georg Simmel korabeli írásaiból készült összeállítás ma leginkább azok közé a munkák közé lenne sorolható, amelyeket máshol gender studies összefoglaló néven illetnek, és amelynek meghonosítását Buda Béla doktor is hiányolta évekkel ezelőtt, Em Griffin kommunikáció tankönyvének magyar nyelvű kiadásához írt előszavában.
A recenzor helyesen mutat rá a női és férfi szerepekben mindig hordozott társadalmi elvárásokra, amelyeket Simmel életében a művészet még kétségkívül nagyobb mértékben formált, mint manapság. S bár az emberi jogok érvényesülése éppúgy napirenden kell legyen a világ számos pontján, mint az emancipáció ügye, e sorok írójának erős kétségei vannak afelől, hogy a Simmel által lassan száz éve felvetett kérdésekre bármilyen korszerű szociológiai és pszichológiai módszerekkel is egyhamar megnyugtató választ lehet majd adni.


Kardos Zoltán
2006. június 12.

 


[vissza a lap tetejére]